ΣΠΟΡΟΙ ΚΙΑ (CHIA SEEDS) ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ

Σπόροι Κία (chia seeds). Τους γνωρίζετε;
Οι σπόροι Κία (Chia) έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή superfoods στην κοινότητα της υγείας. Είναι εύκολοι στην πέψη, όταν έχουν προετοιμαστεί σωστά και είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο συστατικό που προστίθεται εύκολα σε συνταγές.
Ο σπόρος Chia είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, δίνοντας σου πολλή ενέργεια, με ελάχιστες θερμίδες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι σπόροι κία μπορούν να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στους διαβητικούς. 






Ιστορικά μιλώντας, οι σπόροι Κία με καταγωγή από το Μεξικό, χαίρανε μακράς εκτίμησης λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, τόσο που είχαν χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως νόμισμα. Οι Αζτέκοι πολεμιστές έτρωγαν σπόρους Κία πριν την μάχη για να τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια και αντοχή. Έλεγαν ότι μόλις μια κουταλιά σπόρους Κία ήταν δυνατή για να τους διατηρήσει γεμάτους ενέργεια για 24 ώρες.
Chia σημαίνει 'δύναμη' στην γλώσσα των Μάγια κι αυτό επειδή οι συγκεκριμένοι σπόροι ήταν γνωστοί ως 'η τροφή του δρομέα και του πολεμιστή'.

Σπόροι Κία: Θρεπτικά Συστατικά

Ο λόγος που ο σπόρος Κία ανήκει στις υπερτροφές είναι επειδή είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, διαιτητικές ίνες και ω3 λιπαρά οξέα. 
Συγκεκριμένα, στα 100 γραμμάρια σπόρων Κία, έχουμε:

  • 11 γρ. φυτικές ίνες (42% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας)
  • 4 γρ. πρωτεΐνη (9% Σ.Η.Π.)
  • 4915 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • 1620 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
  • 77 mg ασβέστιο (18% Σ.Η.Π.)
  • 0,1 mg χαλκό (3% Σ.Η.Π.)
  • 265 mg φώσφορο (27% Σ.Η.Π.)
  • 44,8 mg κάλιο (1% Σ.Η.Π.)
  • 1,0 mg ψευδάργυρο (7% Σ.Η.Π.)
Οι σπόροι Chia περιέχουν, επίσης, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα α-λινολενικό και το λινελαϊκό οξύ, βλεννίνη, στρόντιο, βιταμίνες Α, Β, Ε και D, αλλά και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων θείο, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, νιασίνη, θειαμίνη, ενώ είναι μια πλούσια πηγή με αντιοξειδωτικά.

Oφέλη για την υγεία μας τρώγοντας σπόρους Κία

Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι τρώγοντας συχνά σπόρους Κία μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Δέρμα

Τον περασμένο Ιούλιο, οι ερευνητές από το Μεξικό αποκάλυψαν ότι οι σπόροι Chia έχουν μια συνολική συγκέντρωση των φυσικών φαινολικών ουσιών (αντιοξειδωτικά) σχεδόν δύο φορές υψηλότερο από ό,τι έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες μελέτες.

Αυτή η έρευνα απέδειξε, ουσιαστικά, ότι οι σπόροι Chia είναι ένα από τα πλουσιότερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Τα αντιοξειδωτικά επιταχύνουν την ανάπλαση του δέρματος και αποτρέπει περαιτέρω ζημιά.

Σπόροι Κία (chia seeds). Τους γνωρίζετε;

Υγεία του πεπτικού

Οι σπόροι Chia έχουν υπερ-υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρέχοντας σχεδόν 11 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια μερίδα μπορεί να παράσχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, σύμφωνα με την American Dietetic Association.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ικανότητα του σώματός να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Μας βοηθούν στο να νιώθουμε χορτάτοι, αλλά ειδικά οι σπόροι κία το επιτυγχάνουν αυτό λόγω της ικανότητας τους να απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού σε σχέση με το μέγεθός τους, ενώ εξαπλώνονται στο στομάχι ακόμα περισσότερο αφού καταναλωθούν. Δημιουργούν μια γέλη, η οποία λειτουργεί ως προβιοτικό στο στομάχι μας κι έτσι διατηρεί την ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας στο στομάχι και στο έντερο.

Υγεία της καρδιάς

Η ικανότητα των σπόρων Chia να αναστέλλει τις φλεγμονές-μολύνσεις, αλλά και να ρυθμίζει την χοληστερόλη και την πίεση στο αίμα, τους κάνει εξαιρετικό αρωγό στην υγεία της καρδιάς.
 Επίσης, βοηθούν στην αναστολή του οξειδωτικού στρες - προερχόμενο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως πχ. μόλυνση του περιβάλλοντος, κάπνισμα, αλκοολισμός, κακή διατροφή κ.α. - κι έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύσσει κάποιος αθηροσκλήρυνση όταν καταναλώνει τακτικά σπόρους Chia.

Πιο δυνατά κόκαλα

Μόλις 18 γραμμάρια σπόροι chia περιέχουν αντίστοιχα το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία των οστών και βοηθά στη διατήρηση της αντοχής των οστών και της οστικής μάζας , Περιέχουν, επίσης, βόριο το οποίο είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών .

Το βόριο βοηθά στον μεταβολισμό των μετάλλων ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο που συντελούν στην υγιή ανάπτυξη των οστών και των μυών μας.
Σπόροι Κία (chia seeds). Τους γνωρίζετε;
Σπόροι Κία με γιαούρτι, ακτινίδιο, μπανάνα, μανταρίνι και μελωμένα αμύγδαλα φιλέ

Χτίζοντας μυς και χάνοντας βάρος

Οι σπόροι Chia κατατάσσονται, επίσης, μεταξύ των κορυφαίων φυτικών πηγών με πρωτεΐνη. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που αυτοί οι σούπερ σπόροι είναι ιδανικοί για να καταναλώνουν όσοι προσπαθούν να χτίσουν μυς, να κάψουν λίπος, αλλά και να εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.






Μια μερίδα Chia σπόρων περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό 'πακέτο' που σας βοηθά να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά την άσκηση. Είναι πλούσια σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο και νιασίνη.

Απορροφώντας 10 φορές το βάρος τους σε νερό παρατείνουν την ενυδάτωση και τη βελτίωση απορρόφηση θρεπτικών συστατικών των παραπάνω ηλεκτρολυτών. Αυτό επιβραδύνει επίσης την πέψη και κρατά τον οργανισμό πληρέστερο, χωρίς να επιθυμείτε υδατάνθρακες ή κάτι γλυκό.

Και επειδή οι σπόροι Chia είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο, βοηθούν το σώμα σας να αυξάνει την ορμόνη λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι μια βασική ορμόνη που ρυθμίζει στο σώμα σας την όρεξη, πώς το σώμα σας ξοδεύει ενέργεια και ρυθμίζει τα επίπεδα ενέργειάς σας! Επίσης, βελτιώνει την αντοχή κατά την γυμναστική.

Προετοιμασία των σπόρων Chia


Σπόροι Κία (chia seeds). Τους γνωρίζετε;
Σπόροι Chia μετά από παραμονή 2 ωρών στο νερό (αριστερό ποτήρι)

Βάζουμε σε ένα ποτήρι του νερού μιάμιση κουταλιά της σούπας σπόρους κία και γεμίζουμε με νερό μέχρι την μέση το ποτήρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και το "ζελέ" μας είναι έτοιμο. Αν θέλουμε μπορούμε να το προσθέσουμε στο χυμό μας ή στα δημητριακά μας ή ακόμα και σε μια ζεστή σούπα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ