ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ, Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Εχινάκεια (echinacea)
Εχινάκεια: Σύμμαχος στο Κρυολόγημα

Η εχινάκεια (echinacea) χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και ιδιαίτερα για το κοινό κρυολόγημα, αλλά και για άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Κάποιοι συνηθίζουν να λαμβάνουν εχινάκεια με την πρώτη ένδειξη του κρυολογήματος, ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να προλάβουν το κρυολόγημα πριν αναπτυχθεί. Άλλοι, λαμβάνουν εχινάκεια μετά από τα κύρια συμπτώματα του κρυολογήματος, ελπίζοντας ότι θα κάνει τα συμπτώματά του λιγότερο σοβαρά.
Αυτοί που χρησιμοποιούν την εχινάκεια για να θεραπεύσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι αυτοί που πράττουν σωστά.
Έρευνες που έχουν διεξαχθεί ως σήμερα δείχνουν πως η εχινάκεια μειώνει πιθανώς μέτρια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά δεν είναι σαφές ακόμη αν είναι ικανή να βοηθήσει στο να μην αναπτυχθεί το κρυολόγημα.

Πώς λειτουργεί η εχινάκεια;

Η εχινάκεια φαίνεται να ενεργοποιεί τις χημικές ουσίες στο σώμα που μειώνουν την φλεγμονή, οι οποίες με την σειρά τους μειώνουν τα συμπτώματα της γρίπως και του κρυολογήματος. 
Εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι η εχινάκεια είναι ικανή να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς όμως να υπάρχουν σαφές ενδείξεις ότι συμβαίνει το ίδιο σε ανθρώπους.
Η εχινάκεια φαίνεται, επίσης, να περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να επιτεθούν σε μηκητησιακές λοιμώξεις.

Παρασκευάζοντας ρόφημα εχινάκειας






Εχινάκεια μπορούμε σχετικά εύκολα να βρούμε σε καταστήματα βιολογικών ή στα ειδικά καταστήματα με αποξηραμένα βότανα. Συνήθως, συσκευάζεται ως ένα μείγμα του φυτού αποτελούμενο από φύλλα, άνθη και κλαδάκια της εχινάκειας, αλλά και τρίμα από την ρίζα του φυτού για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η ημερήσια δόση μπορεί να φτάνει και τα 5 ως 6 φλυτζάνια ροφήματος ημερησίως κατά την πρώτη μέρα των συμπτωμάτων. Για τις επόμενες 4 ημέρες μειώνουμε σταδιακά τα φλιτζάνια ανά ένα. 


Ατομικά φακελάκια:
Βάζουμε καυτό νερό σε μια κούπα και αφήνουμε το φακελάκι μέσα για 10-15 λεπτά με σκεπασμένη την κούπα. Άν βήχουμε ή έχουμε στεγνό λαιμό, μπορούμε αφού κρυώσει λίγο το ρόφημα να διαλύσουμε εντός και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Χύμα:
Αν βρούμε εχινάκεια σε μορφή χύμα, τότε σε καυτό νερό αφήνουμε μια κουταλιά της σούπας για 10-15 λεπτά με σκεπασμένη κούπα και έπειτα σουρώνουμε. 

Την εχινάκεια μπορούμε να την βρούμε και σε μορφή ταμπλέτας στα φαρμακεία.

Πηγή: WebMD

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ