ΛΩΤΟΣ! ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ


Σου έχει τύχει να φας λωτό που ενώ φαινόταν ώριμος, ήταν άγουρος; Αν ναι, τότε θα θυμάσαι πολύ καλά πόσο πολύ στιφή γεύση είχε και πόσο γρήγορα μετέτρεψε την γλώσσα σου και ολο σου το στόμα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον για οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ξεπλύνει την "στιφάδα" αυτή, ακόμα και το νερό!

Πολλοί είναι αυτοί που την πατάνε έτσι και αμέσως κατηγοριοποιούν τον λωτό ως φρούτο "μην αγγίζετε"! 

Η αλήθεια όμως είναι πως αν ο λωτός φαγωθεί στην ώρα του, οταν δηλαδή έχει σκούρα πορτοκαλί και μαλακή σάρκα, είναι τόσο γλυκός σαν μέλι!

Τα διατροφικά του οφέλη είναι πολλά. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, μια καλή πηγή βιταμίνης C, πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά και σίδηρο.





Λωτούς βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές, αλλά και στα super market από τα μέσα Οκτωβρίου ώς και τον Δεκέμβριο, με κύρια περίοδο αιχμής τον Νοέμβριο. Κατ' εξοχήν φθινοπωρινό φρούτο, με πολλές ποικιλίες και τόπο καταγωγής την Κίνα.

Οι ποικιλίες που βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές είναι κυρίως δύο: Η πρώτη ποικιλία έχει ένα μεγάλο κουκούτσι στο κέντρο του φρούτου. Αυτή η ποικιλία λωτού προϋποθέτει αρκετές ημέρες ωρίμανσης για να εξουδετερωθούν οι τανίνες του φρούτου που προσδίδουν την στυφή γεύση και να αντικατασταθούν με φυσικά σάκχαρα για να είναι το φρούτο γλυκό και ευχάριστο. Μια έξυπνη λύση για να ωριμάσει σύντομα είναι να βάλετε τον λώτό μαζί με ένα μήλο ή μπανάνα σε μια χαρτοσακούλα ώσπου να μαλακώσει και έπειτα στο ψυγείο έως ότου καταναλωθεί.

Η δεύτερη ποικιλία είναι ο λωτός με τα 3-4 μεκρόστενα κουκούτσια στην σάρκα του, το οποίο η γεύση του θυμίζει μήλο και τρώγεται σκληρό, χωρίς να απαιτείται η ωρίμανση του φρούτου.

Ο λωτός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης (εξού και το πορτοκαλί χρώμα του) και καλίου. Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες και συστήνεται ειδικά για εκείνους
που υποφέρουν από παθήσεις του ύπατος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ