Καταπολεμήστε την αϋπνία και την υπερένταση

http://zisefysika.eu
Καταπολεμόντας την αϋπνία και την υπερένταση

Τώρα που ο Χειμώνας μπαίνει για τα καλά, τα ζεστά ροφήματα από βότανα είναι η καλύτερη επιλογή για να μας κρατούν ζεστούς, αλλά και μακριά από ιώσεις και κρυώματα.
Επιπλέον, μας χαλαρώνουν είδικά όμως τη νύχτα πριν κοιμηθούμε.
Ο λόγος γίνεται για τρία βότανα, τα οποία ο συνδυασμός τους, εκτός απο καταπραϋντικές ιδιότητες έχουν και χαλαρωτικές, κάτι που τα κάνουν ιδανικά να καταναλώνονται λίγο πριν τον ύπνο: το χαμομήλι, το τίλιο και φυσικά το βασιλιά της καταπολέμησης της αϋπνίας, τη βαλεριάνα.





Τα παραπάνω βότανα, τα προμηθευόμαστε χύμα και όχι σε φακελάκια. Αφού βράσουμε νερό, αφήνουμε πέντε λεπτά να κρυώσει και βάζουμε για μισό λίτρο νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού απο το κάθε βότανο σε τσαγιέρα σκεπασμένη.
Αφήνουμε για 5 ως 10 λεπτά και έπειτα σουρώνουμε. Είναι περίπου 2 μεγάλες κούπες, ποσότητα που θεωρώ ότι άνετα πίνεται και σκέτο γιατι έχει ήπια γλυκιά γεύση και ιδιαίτερα αρωματική.


  • Χαμομήλι

Tο έγχυμα αλλά και το αιθέριο έλαιο του φυτού παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της ερεθισμένης επιδερμίδας, ενώ ενδείκνυνται για το ντεμακιγιάζ και την καταπράυνση της περιοχής των ματιών. Eίναι ιδανικά ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες ή την επιδερμίδα των μωρών.
Tο έγχυμα του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό πληγών, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανή μόλυνση, αλλά και για την επίσπευση της επούλωσής τους. 
Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται ακόμη στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να ανακουφίσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή που υποφέρουν από κολικούς. 
H πιο διαδεδομένη χρήση του χαμομηλιού, πέρα από την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών ενοχλήσεων, σχετίζεται με την ικανότητά του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει σε περιόδους έντονων ψυχικών καταστάσεων.

  • Τίλιο

Το τίλιο (ή αλλιώς φλαμούρι) είναι χαλαρωτικό, ιδιαίτερα μετά από
μια κουραστική ημέρα.
Η χρήση του ενδείκνυται σε περιπτώσεις κυστίτιδας, υδρωπικίας και απόφραξης της σπλήνας και του ήπατος. Επίσης, το τίλιο ανακουφίζει από τα αέρια του εντέρου, χρησιμοποιείται σε δαγκώματα φιδιών, ενώ το μπάνιο με τα άνθη του αντιμετωπίζει τους παιδικούς σπασμούς. Τέλος, βοηθάει στην αντιμετώπιση των φακίδων.

  • Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα χρησιµοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. 
Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ